נמשיך בהכרת המושגים
ובואו נהיה מדוייקים!
והפעם: חוזק לחיצה, עומס לחיצה
וגם: מוספים כימיים, מוספים מינרליים, טיח אקרילי,
שליכט, רובה אקרילית, רובה אפוקסי, כוחלה
מאת דניאל שניידר - מהנדס אזרחי MSc
בהמשך לניוזלטר הקודם, נמשיך להבהיר ולהגדיר בצורה מדויקת יותר, מושגים בענף הבנייה.
ההגדרות נלקחו מויקיפדיה ומהתקנים הישראלים, וכמובן מהניסיון שלנו בשטח. אין כאן כוונה לתפוס את מקום האקדמיה ללשון, או של האקדמיה בכלל. הכוונה היא לעזור לבעלי מקצוע לדייק יותר בהכנה והבנת נהלים ו/או מפרטים בענף.
מה ההבדל בין חוזק לחיצה כנגד עמידות בעומס לחיצה?
חוזק הלחיצה הוא מושג בהנדסה, שמתאר את חוזקו של רכיב כלשהו העשוי מחומר מסוים במקום מוגדר, כהתנגדות למאמץ לחיצה.
חוזק לחיצה של קוביית בטון, הוא הלחץ ביחידות כוח ליחידת שטח )למשל קילוגרמים לסנטימטרים רבועים או פסקל( שבו יכולתו של הרכיב הנלחץ לקבל עליו עומס נוסף אינה עולה או יורדת. תהליך זה מביא אתו גם כשל הנראה לעין של הרכיב, כגון סדקים וקריסה.
נוסחה לחישוב חוזק:
מאמץ או חוזק = כוח או עומס (P)/ שטח (A)
בפיזיקה, כוח הוא אינטראקציה שיכולה לגרום לשינוי בתנועה של גוף. הכוח הוא גודל פיזיקלי, ויחידת המידה שלו במערכת היחידות הבינלאומית היא ניוטון. כוח, מסומן באות הלטינית P בציור הבא, הפועל על גוף יכול לגרום לשינוי במצבו של הגוף, או להתנגד לכוח אחר הפועל על אותו גוף.
מאמץ לחיצה נוצר כתוצאה מפעולה של זוג כוחות הפועלים לאורך ציר אחד כשהם מכוונים זה כלפי זה. הלחיצה היא תופעה הדומה למתיחה, אך פועלת בכיוון הפוך.
חוזק או מאמץ
היחידות בק”ג/ ס”מ² או מגפ”ס או ניוטון/ מ”מ²
עומס או כוח מול חוזק או מאמץ
עומס או כוח (P)
עומס או כוח
היחידות בק”ג או ניוטון (N)
האם אפר פחם הוא מוסף כימי או מינרלי?
האם מעכב התקשרות הוא מוסף כימי?
מה מטרתם?
מוספים כימיים כנגד תוספים מינרליים (לבטון או מלט)
מוספים כימיים הם חומרים שאינם מים, אגרגט, חומר מליטה או סיבים שמשתמשים בהם להכנת בטון או מלט, מוסיפים אותם לתערובת מיד לפני הערבוב או בזמן הערבוב עצמו. לדוגמא: מוסף מעכב התקשרות, מוסף משפר עבידות, מוסף מזרז התקשרות, סופר- פלסטיסייזר ועוד.
המוספים הכימיים משפיעים על חלק גדול מתכונות הבטון כמפורט להלן:
על תכונות הבטון הטרי (עבידות), על תהליך התקשרות והתחזקות של הבטון (התפתחות החוזק), ועל התכונות של הבטון הקשוי (חוזק, מודול אלסטיות, שיפור האטימות בפני מים, מדכא תהליך החלודה של מוטות זיון הפלדה).
תוספים מינרליים הם חומרים מינרליים שניתן להוסיף אותם בתהליך הייצור של הצמנט לדוגמה אפר פחם, אבן גיר או בתהליך הייצור של הבטון (לדוגמה אפר פחם, מיקרו-סיליקה ועוד)
סיגים הוא אחד מהתוספים בשימוש, והוא מוצר לוואי מייצור פלדה בתנורי רם.
סיגים הינו חומר עם תכונות צמנטיות , בדקות טחינה דומה לזו של הצמנט, עובר תהליך הידרציה כמו הצמנט. כאשר מעורבב עם קלינקר של צמנט פורטלנד, הופך ל- “צמנט סיגים” (slag-cement). עמידות מצוינת בסולפטים והתנגדות טובה לחדירות כלורידים ולכן משפר את הקיים של הבטון.
האם טיח אקרילי הוא בעצם מלט צמנטי עם מוסף אקרילי? בהחלט כן!
טיח אקרילי
גם כאן השימוש במושג “טיח אקרילי” די מטעה. הטיח הינו מלט צמנטי שיש בתוך התערובת מוסף פולימרי , לרוב מוסף אקרילי. מכאן המושג “טיח אקרילי”.
טיח הוא חומר (מלט) שמורחים על הקיר, כדי ליצור שכבת ביניים בין הקיר לבין שכבת הגמר (צבע, שליכט, אריחי קרמיקה או כל חומר גמר אחר), שהיא השכבה הנראית לעין בסיום התהליך.
בנוסף, הטיח גם מיישר את פני הקיר ומגן מפני חדירת מים דרך הקירות. ישנם סוגי טיח שונים, שהעיקריים שבהם הם טיח פנים, המשמש לחלק הפנימי של הבניין ומעניק לקירות בחדרים מראה חלק ואחיד, וטיח חוץ, המיועד לחלק החיצוני של המבנה, ומטרתו להגן על המבנה מפני פגעי מזג האוויר.
המלט העתיק ביותר עליו ידוע לנו נוצר במצרים העתיקה והיה תערובת של גבס וחול.
שליכט
שליכט הוא השכבה השלישית והאחרונה שמיישמים על הקיר בתהליך מריחת הטיח, והוא הגימור הדקורטיבי שנותן לבית את המראה הסופי. השליכט משמש גם כשכבת הגנה נוספת, המצפה את הקיר ומבטיחה הגנה מרטיבות.
ישנם שני סוגי שליכט עיקריים – שליכט אקרילי ושליכט מינרלי:
שליכט אקרילי צבעוני הוא למעשה ציפוי מרקם, עשוי לרוב מחומר אקרילי, ללא צמנט.
לשליכט האקרילי יש עמידות גבוהה במיוחד לפגעי מזג האוויר הישראלי, הוא יכול לגשר על סדקים נימיים (עד 1 מ”מ) ושומר על הטקסטורה ואחידות הגוון שלו לאורך זמן. יש לו מראה כפרי, עם טקסטורה של חריצים וגרגרים, ניתן לרכוש אותו בכל הגוונים ובמבחר טקסטורות, מהעדינה ביותר ועד לגסה ביותר.
לעומת שליכט אקרילי, שליכט מינרלי צבעוני מכיל בתוכו צמנט.
האם רובה צמנטית היא חומר גמיש? וכוחלה? ורובה אפוקסי, מהי?
“רובה אקרילית” ו”רובה אפוקסי”
רובה אקרילית היא בעצם רובה על בסיס צמנטי, מלט, עם תוספת של מוסף אקרילי ומכאן המושג “רובה אקרילי”. יש לציין שרובה צמנטית אינה עמידה בפני חומצות ולכן, בחיפוש אלטרנטיבה, משתמשים ברובה אפוקסי. רובה צמנטי מספיק גמישה למילוי מישקים רגילים וסופגת תזוזות קטנות בחיפוי או בריצוף.
רובה אפוקסי (על בסיס שרף סינטטי) עמידה בפני חומצות, ולכן מתאימה לשירותים ציבוריים, מטבחים ציבוריים, ובריכות שחייה. החומר אומנם אינו “נושם” (לא מעביר אדי מים) ולכן אינו מתאים למילוי מישקים בקירות חיצוניים. רובה אפוקסי גם כן מספיק גמיש למילוי מישקים רגילים וסופגת תזוזות קטנות בחיפוי או בריצוף.
מישק (תפר) גמיש כנגד מישק רגיל
להלן הגדרות של מישקים שונים של מבנה:
- מישקים רגילים: המכונים גם “פוגה”, הינם מישקים בין אריחים בודדים. ממולאים בדרך כלל עם “רובה” צמנטית, לפעמים גם רובה אפוקסי.
- מישקי התפשטות: מישק המתוכנן לקבל תזוזות של הרקע, של שכבת ההדבקה ושל שכבת הביניים
- מישק מבני: מישק התפשטות העובר במבנה
- מישק ביניים: מישק התפשטות המתוכנן לשחרור מאמצים במערכת החיפוי.
- מישק הפרדה: מישק המתוכנן לקבל שינויי תזוזה במפגש בין חומר רקע או חומרי חיפוי שונים
- מישקים מ– 2 עד 5 ממלאים עם חומר גמיש ( “מסטיקים”).
כוחלה מול רובה
חומר למילוי מישקים רגילים בריצוף ובחיפוי קירות באריחי קרמיקה ופסיפס, ובריצוף באבנים טבעיות או מלאכותיות, מכונה בפי אנשי מקצוע “רובה”. חומר מילוי מישקים רגילים בחיפוי קירות באבנים טבעיות או מלאכותיות מכונה בפי אנשי מקצוע “כוחלה”.
שני המוצרים מורכבים מתערובת של צמנט, חול, מים עם או ללא מוספים כימיים, שזה כאמור “מלט”.
בברכה,
דני שניידר
צוות מיסטר פיקס