מלט? צמנט? בטון?
הכירו את ההבדלים - ובואו נהיה מדוייקים!
חלק א
מאת דניאל שניידר - מהנדס אזרחי MSc
יש בלבול רב בשימוש של מושגים בענף הבנייה. חלקם לא מדוייקים וחלקם אפילו לא נכונים. מטרת המאמר הזה היא להבהיר ולהגדיר נכון, בשפה הפשוטה ביותר, מושגים שבשימוש יום יומי.
ההגדרות נלקחו מויקיפדיה ומהתקנים הישראלים, וכמוכן מהניסיון שלנו בשטח. אין כאן כוונה לתפוס את מקום האקדמיה ללשון, או של האקדמיה בכלל. הכוונה היא לעזור לבעלי מקצוע לדייק יותר בהכנה והבנת נהלים ו/או מפרטים בענף.
חומרי מליטה
חומרים המאפשרים הדבקה של חומרי בנייה מוצקים. בדרך כלל, ובחיבור זה בפרט, מדובר בחומרים מינרליים.
קיימות שתי קבוצות של חומרי מליטה:
חומרי מליטה אוויריים
חומרי מליטה שמתקשרים באוויר, או שאינם מתקיימים במים. לדוגמא סיד וגבס
חומרי מליטה מימיים (נקראים גם הידראוליים)
חומרי מליטה המתקשרים במים, ומתקיימים במים. לדוגמה צמנט!
כל המושגים המוגדרים במאמר הזה מתייחסים למוצרי מליטה צמנטית, מוצרים על בסיס צמנט.
עכשיו בואו ונתקן טעות שגורה ומקובלת:
איך אומרים צמנט בעברית? מלט? ממש לא! אין מילה ספציפית בעברית למושג “צמנט”. “צמנט” הוא השם שנותנים בכל העולם לאבקה, אפורה או לבנה. וככה זה בכמעט כל השפות: פורטוגזית, ספרדית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, רומנית ועוד אחרות.
השימוש במילה “מלט” כדי להגדיר מוצר כמו צמנט, הינו טעות. אפילו המפעל “נשר” הגדיר את מוצריו כ”מלט” כאשר למעשה הם מייצרים צמנט ולא מלט.
אז מה זה צמנט?
המונחים הנכונים הם:
עיסה צמנטית: תערובת מורכבת מצמנט ומים
מלט: תערובת של צמנט, חול, מים ולרוב גם מוספים פולימרים
בטון: תערובת של צמנט, חול (אגרגאטים דקים), חצץ (אגרגאטים גסים), מים ולרוב גם מוספים פולימרים.
הצמנט מורכב משני חומרים עיקריים: אבן גיר וחרסיות. אחרי ערבוב וטחינה, תערובת זו עוברת קלייה בכ- 1400 מעלות צלסיוס ואז נוצר חומר הנקרא “קלינקר”. המשך הייצור הוא על ידי תוספת גבס לקלינקר (לצורך וויסות זמן התקשרות של הצמנט) ביחד עם טחינה דקה מאוד. ככה נוצר צמנט רגיל. ישנם סוגים רבים של צמנטים באחוזי הרכבים שונים או בהרכבים שונים בכלל. דוגמה לצמנט מיוחד הוא צמנט עמיד סולפטים (ליציקות בטון בסביבה ימית או בקרקע עשירת סולפטים. סולפט הוא מלח של חומצת גופרית.
צמנטים מיוחדים אחרים הם, כדוגמא, צמנטים מהיר התחזקות, צמנטים עם תוספים מינרליים למטרות שונות כמו אפר פחם, סיגים, מיקרו-סיליקה וכו’.
הידרציה של צמנט
הידרציה זו תגובה כימית של הצמנט עם מים. התגובה מתחילה ברגע שהצמנט בא במגע עם מים.
יחס מים צמנט או מנת מים צמנט או פשוט w/c (water – cement)
דוגמא:
40 ליטר מים (w)
100 ק”ג צמנט (c)
w/c = 0.40
מלט
המילה מלט משמשת לתאר תערובת של חול, צמנט, מים ולרוב גם מוספים פולימריים (כגון אקרילי);דוגמאות של מלט הן: טיח (רגיל או תרמי), דבק (להדבקת אריחים לקירות או ריצוף), רובה (חומר מילוי של מישקים רגילים), מדה (משטח קשיח כשכבת מדרך או כבסיס להדבקת אריחי ריצוף. לאחר יישומו המלט מתקשה והופך לקשיח.
כמוכן, ישנו גם מלט רביגה שהוא חומר המשמש בבנייה למילוי הרווחים שבין הבלוקים.
בטון
בטון מורכב מתערובת של צמנט, חול, חצץ ומים. ולרוב גם מוספים כימיים ותוספים מינרליים (ראו הגדרה בהמשך). לאחר ייצור התערובת מובילים אותה לאתר הבניה במערבל בטון, ולעיתים משתמשים לשינוע הבטון אף במשאבת בטון. לאחר שעה עד 10 שעות, תערובת הבטון מתקשרת (מאבדת את התכונות הפלסטיות.) לאחר מכן, התערובת מתקשה ומתחזקת.
איך מזמינים בטון?
יש צורך להגדיר לספק הבטון לפחות 4 פרמטרים שמוגדרים על ידי המתכנן, מבוסס על דרישות בתקן 466 – חוקת הבטון
- חוזק הבטון. ב-30, ב-40, ב-50 או יותר כאשר המספרים מבטאים את חוזק לחיצה ביחידות מגה- פסקל. לדוגמא, ב-40 הוא בטון עם חוזק לחיצה של 40 מגה פסקל.
- סומך הבטון. ערך הירידה האנכית של בטון טרי לאחר סילוק טפסה תקנית בצורת קונוס. לדוגמא S4, ערך נומינלי של כ-100 מ”מ. מבטא את יכולת העבידות של הבטון, מותאם לרכיב שיש לצקת.
- גודל מירבי של האגרגאטים על מנת לאפשר מעבר בין מוטות זיון הפלדה שבבטון, או שיהיה קטן מהמרחק בין זיון הפלדה לטפסנות. למשל, אם מרחק בין מוטות הוא 22 מ”מ, גודל המירבי של האגרגאט יהיה 3/4 ממרחק זה, ז.א לא יותר מ- 16.5 מ”מ. אז במקרה זה נזמין גודל מירבי 14 מ”מ.
- דרגה חשיפה: מדובר על 11 דרגות שונות מוגדרות בתקן 466 , בהתאם לקרבה לים או לקרקע אגרסיבי. דרגות שונות מתבטאות ביחס מים צמנט שונה ותכולת צמנט שונה.
איך מחשבים את חוזק הבטון?
מה מוסיפים לבטון ליישומים ספציפיים?
מה השימושים הנוספים לצמנט בנוסף לבטון?
כל התשובות – בכתבה הבאה!
בברכה,
דני שניידר
צוות מיסטר פיקס