החל מספטמבר 2023:
בונים 6 דירות ומעלה?
אתם מחוייבים בבניה ירוקה
נועם נחמני, מייסד ומנהל מקצועי חברת KVS - קיימות ושיפור פני עתיד
מהי בנייה ירוקה ומה הסיבה שהיא מחייבת
מבנים מהווים גורם מרכזי בפליטות מזהמים לאוויר וצריכה של משאבי טבע ואנרגיה. הבנייה הירוקה מסייעת לצמצם את השפעת המבנים על הסביבה על ידי שימוש בידע ובטכנולוגיות, לצמצם את פליטות המזהמים לאוויר ולהיטיב עם הסביבה.
בנייה ירוקה כוללת תחומים רבים ועוסקת בהיבטים שונים של התכנון, הבנייה והפיתוח כגון, מיקום הפרויקט, צפיפות הבנייה, חסכון בצריכת חשמל, חסכון במים, טיפול במי נגר, פיתוח השטחים הלא בנויים של האתר, אקולוגיה, שימוש בחומרים ירוקים ובריאים, ניהול אתר הבנייה, איכות הבניין עבור הדיירים, נוחות אקלימית, תאורה טבעית, צמחייה, אוורור החללים הפנימיים ועוד.
המפתחות לבנייה של מבנה ירוק הם תכנון המתחשב בתנאי האקלים והסביבה, אדריכלות המתחשבת בצורכי המשתמש ודואגת לרווחתו, הטמעה של ידע וטכנולוגיות מקיימות וצריכת משאבים מושכלת.
המאמרים בסדרה על הבנייה הירוקה יעסקו ברזי התקן, תכנון אסטרטגי נכון והפעולות שיבטיחו תוצאות נכונות משלבי התכנון ועד תעודת גמר.
לאחר החלת “תקן 5281 לבנייה בת קיימה” (בנייה ירוקה) לתקן מחייב בחוק התכנון והבנייה לבניינים רבי קומות, בנייני משרדים מעל 5,000 מ”ר ומעלה ועוד, בחודש מרץ בשנה שעברה, החל מהחודש (ספטמבר 2023), עמידה בתקן בנייה ירוקה תהייה מחייבת לכל בניין מגורים מ-6 יחידות דיור ומעלה ועל פי שטח בנייה קטן יותר בייעודים אחרים.
ראשית, התקנה מגדירה אילו בניינים מחויבים לעמוד בתקן לבנייה ירוקה, על פי ייעוד הבניין ועל פי הגודל שלו, על פי התקנה כל הבניינים נדרשים לעמוד בדירוג כוכב אחד בתקן ללא הבדל בין הייעודים השונים וגודל הבניין.
אחד הצעדים הראשונים זה לוודא האם הבניין מחויב לעמוד בתקן, זאת בהתאם לטבלה (להלן) המחולקת לפי ייעוד הבניין, הגודל שלו ולמועד הגשת הבקשה להיתר (הקובע את המועד לחלות תקנים לפי מנהל התכנון), אם הגשנו לפני התאריך הקובע, אנו לא מחויבים לעמוד בתקן (ניתן כמובן לעמוד באופן וולונטרי).
יש לציין שברשויות שונות הדרישות לעמידה בתקן 5281 לבניה ירוקה יכולות להיות גבוהות יותר מדירוג כוכב אחד וחשוב לבדוק זאת על פי תיק המידע וההנחיות המרחביות לזמן הגשת הבקשה להיתר.
התקנה מתייחסת גם להגדרות ותנאים נוספים לבניינים בעירוב שימושים או מתי מחויב בתוספת בנייה ועוד – קישור לתקנות התכנון והבנייה – בנייה בת–קיימה
קצת על התקן
התקן בנוי כמו מבחן, עם סעיפי חובה וסעיפי בחירה הכוללים קריטריונים המקנים ניקוד. על מנת לעמוד בתקן נדרש לעמוד ב55 נקודות לפחות (כוכב אחד) כולל עמידה בכל תנאי הסף המחייבים, דירוג גבוה יותר דורש יותר ניקוד על פי הטבלה להלן, למי שנתקל בו לראשונה ולא מכיר אותו עדיין, התקן עלול להיראות מורכב. חשוב לצרף יועץ מומחה לבנייה ירוקה כבר בשלב הראשוני של תכנון הפרויקט על מנת לסייע לכם בתהליך ולהפחית עלויות
היועץ לבנייה ירוקה למעשה לאחר למידת הפרויקט בונה אסטרטגיה – יעדים לעמידה בתקן, מאשר אותה עם צוות הפרויקט, מכין את החומרים להגשה ומאשר אותם עם מעבדה מאושרת לטובת הגשה להיתר (אישור מקדמי) .לאחר מכן בשלב התכנון המפורט מוודאים הטמעה של הסעיפים שנקבעו בתוכניות ובמפרטים עבור המכרזים והקבלן, מכינים את החומרים ומגישים למעבדה (אישור שלב א’ לתחילת עבודות). בשלב הביצוע היועץ והמעבדה מגיעים לאתר הבנייה מספר פעמים, מוודאים כי הביצוע בהתאם לנדרש לאישור תנאי הסף והניקוד הנדרש בפרויקט עד לאישור סופי של הבניין לתקן (אישור שלב ב’).
כמה עולה לנו ליישם את התקן
בפרויקט של כוכב אחד הרבה מהנקודות המתקבלות הן מתוך תקנים/תקנות המחויבות ממילא או וגם ממפרטים סטנדרטיים שמספקים היזמים – מכאן שתכנון טוב יאפשר עמידה בתקן ללא עלויות נוספות. גם בפרויקט המכוון לכוכב שני ויותר- תכנון נכון של אסטרטגיית הבנייה הירוקה בפרויקט – יחסוך עלויות בהתאם לדירוג הנדרש.
לדוגמא, סעיפים רבים בתקן שיועץ טוב לבנייה ירוקה יודע להשיג ללא עלות, לעומת סעיפים יקרים וכאלה היקרים מאוד. לדוגמא, ישנם סעיפים שדורשים תכנון נכון מלכתחילה ואין להם עלות, לעומת סעיפים המקנים ניקוד בעלות נמוכה ותחת אחריות היועץ או סעיפים הדורשים עלויות גבוהות שלא תוכננו מלכתחילה וקשורים בעיקר ליישום מערכות להתייעלות אנרגטית לחשמל ומים.
אסטרטגיית בנייה ירוקה חכמה ושימוש ביועצים הנכונים המקנים ערך אמיתי לפרויקט משלב האפיון ועד להשלמתו יפחית עלויות ועיכובים מיותרים.
במאמרים הבאים נתייחס איך בונים אסטרטגיה נכונה, נדבר על תנאי הסף בתקן, דירוג אנרגטי ובידוד תרמי כמרכיב עיקרי בתקן ודגשים נוספים לעמוד בו בהצלחה.
בברכה,
נועם נחמני, מייסד ומנהל מקצועי חברת KVS – קיימות ושיפור פני עתיד
צוות מיסטר פיקס