הספרייה המקצועית של

בנייה ירוקה:

מכירים את התקן לעומק

ונמנעים מבעיות

נועם נחמני, מייסד ומנהל מקצועי חברת KVS - קיימות ושיפור פני עתיד

לאחר המאמר הקודם בו למדנו מהם המבנים הנדרשים לעמוד בתקן 5281 לבניה בת קיימה (בנייה ירוקה), דירוג הכוכבים בתקן  ועל האישורים הנדרשים בתהליך הרישוי, במאמר זה ועל מנת שנוכל להיכנס לאסטרטגיה נכונה איך לצלוח את התקן,  נתעמק ברזי התקן והתהליך הנדרש בכל שלב.

כאמור, התקן בנוי כמו מבחן, עם סעיפי חובה וסעיפי בחירה הכוללים קריטריונים המקנים ניקוד, על מנת לעמוד בתקן נדרש לעמוד במינימום ניקוד בהתאם לרמת הכוכבים הנדרשת.

התקן בנוי עם 9 פרקים עם ניקוד מירבי מוגדר לכל פרק, שמונה פרקים הכוללים כל אחד מספר מאפיינים בהם מטרה מוגדרת לכל מאפיין. בנוסף, פרק חדשנות בו ניתן להגיש נושאים חדשניים שאינם באים לידי ביטוי בתקן. לכל מאפיין ישנם מספר קריטריונים המעניקים ניקוד בהתאם לעמידה בדרישות הקריטריון.

הקריטריונים מפרטים את הנדרש לבצע על מנת לעמוד בקריטריון ולקבל בו את הניקוד, בכל שלב מגישים את הקריטריון לפי הראיות הנדרשות לו.

מלבד הקריטריונים, בכל מאפיין קיים הראיות הנדרשות לשלב א’ והראיות הנדרשות לשלב ב’, השלב המקדמי הינו אפשרי ואינו מחייב בתקן אך נדרש לאור האישור הנחוץ לרישוי בשלב הגשת הבקשה להיתר. 

אישור שלב המקדמי (הנדרש כאמור לפני הגשת הבקשה להיתר בנייה) הרבה מהקריטריונים עדיין אינם מתוכננים, בשלב זה נדרשת הצהרה של היזם/האדריכל או היועץ האחראי שהבניין יתוכנן לפי דרישת הקריטריון, לדוגמא, בשלב המקדמי בד”כ תכניות החשמל עדיין אינן מפורטות, לכן, לא ניתן להתקדם עם סקר קרינה אלקטרו מגנטית בבניין שהינו תנאי סף, לכן, יועץ הקרינה/היזם נדרשים לחתום על כך בהצהרה שיבוצע ויוגש סקר קרינה בהתאם לדרישת הקריטריון בשלב א’ (לפני תחילת הבנייה). כך הקריטריון יאושר בשלב המקדמי ונקבל את הניקוד. כך גם סעיפים רבים אחרים יוגשו בשלב זה על פי הצהרות היזם, האדריכל או היועצים הרלבנטיים של הפרויקט

חשוב לדעת כי בשלב המקדמי ישנם סעיפים שעל פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה מחוייבים להגיש על פי הראיות הנדרשות לשלב א’, לדוגמא חייב להגיש כבר בשלב זה מאפיין ביו אקלים, הצללות על הבניין ושל הבניין על הסביבה, דוח תרמי ועוד.

דוגמא לראיות נדרשות בתקן:

מתוך המסמך ראיות הנדרשות בשלב המקדמי של המשרד להגנ”ס:

אישור שלב א’, הנדרש לתחילת עבודות, מטרתו לוודא כי כל הקריטריונים המוגשים לעמידה בתקן באים לידי ביטוי בתכניות או במפרטים בהתאם לניקוד הנדרש, בוצעו חישובים נדרשים והוגשו דוחות בהתאם. לפי הדוגמא שהבאנו לעיל, עמידה בקריטריון למאפיין קרינה אלקטרו מגנטית יהיה להציג סקר וסימולציה של רמות הקרינה בבניין, במידה והיו חריגות בקרינה נדרש להציג שינוי בתכנון החשמל או להגיש מפרט למיגון הקרינה כך שתהייה התאמה לדרישות המשרד להגנת הסביבה לרמות הקרינה המותרות בחללים מאוכלסים.

אישור שלב ב’ המהווה אישור סופי של הבניין, נדרש לתעודת גמר, מטרתו לוודא כי כל הקריטריונים בוצעו בהתאם לתכנון, למעשה שלב זה בא לידי ביטוי בכל שלבי הבנייה בכך שנדרש להגיש תיעוד מכל שלבי הבנייה בהתאם לקריטריונים המוגשים, בשלב זה היועץ והמעבדה יגיעו לשטח הפרויקט מספר פעמים כשעל פי התקן יש לבצע לפחות סיור בזמן השלד וסיור גמר.

סיור שלד, מטרתו לבדוק אלמנטים שיהיו סמויים בסיור גמר כגון בידוד תרמי, בידוד אקוסטי ואלמנטים נוספים בהתאם לתזמון הסיור, בשלב זה נבדק גם הניהול הסביבתי של הפרויקט.

סיור גמר, מטרתו לוודא כי כל האלמנטים שניתן לראות פיזית בוצעו בהתאם לקריטריונים המוגשים, כגון חניות אופניים, צמחייה, מערכות חשמל, תאורה ועוד.

לאחר מכן מגיש היועץ למעבדה אוגדן מסמכים ותיעוד לקריטריונים המוגשים וביניהם כל תנאי הסף על פי הראיות הנדרשות לכל קריטריון לשלב ב’, לאחר שהוכח יישום כל הקריטריונים המוגשים בהתאם לניקוד הנדרש ועמידה בכל תנאי הסף נקבל אישור שלב ב’ לעמידה סופית של הבניין בתקן.

חשוב להבין כי מלבד התיעוד והאלמנטים שניתן לראות בסיורים קיימים מסמכים רבים הנדרשים להגיש למעבדה על מנת שניתן יהיה לאשר סופית את הבניין בכך שעומד בתקן 5281 לבנייה בת קיימה (בנייה ירוקה)

לצורך העניין, בהתאם לדוגמא שהבאנו לעיל לקריטריון קרינה אלקטרו מגנטית, בהנחה והייתה חריגה שדרשה מיגון, בשלב ב’, הבודק יוודא כי המיגון בוצע בהתאם למפרט שהוגש בשלב א’, זאת יהיה על בסיס תיעוד המיגון בסיור, בנוסף נדרש אישור יועץ הקרינה לביצוע תקין של המיגון קרינה בהתאם למפרט, ככל ובוצע אחרת נדרש  היועץ להגיש סקר מעודכן ובו לא קיימת חריגה.

זוכרים שאמרנו שהתקן בנוי כמו מבחן? כך לכל קריטריון ובכל שלב יש את התנאים לעמוד בו, מכיוון שמדובר על ניקוד הכרחי מינימלי ולתקן קריטריונים וכללים רבים, בחירת הקריטריונים או היישום שלהם קריטיים מאוד להצלחה.

לכן, חשוב להתכונן כראוי ולהתחיל ברגל ימין את התהליך לעמידה בתקן, זאת כדי לעמוד בהצלחה בכל שלב, ללא עיכובים מיותרים או עלויות נוספות מיותרות עקב טעויות או ניסיון לדלג על שלבים חיוניים בתהליך.

במאמר הבא נדבר על הכלי הראשון של תכנון האסטרטגיה לעמידה בתקן בהצלחה.

בברכה,

נועם נחמני, מייסד ומנהל מקצועי חברת KVS – קיימות ושיפור פני עתיד
צוות מיסטר פיקס